Verzorging

Nazorginstructie voor tatoeages


De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer twee weken. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een transparante folie. U kunt de folie na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder omschreven.

1. Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.

2. Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de tatoeagewond geheel genezen is.

3. Dep de tatoeagewond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.

4. Smeer de tatoeage desgewenst (met schoon gewassen handen) in met vaseline album (verkrijgbaar bij apotheek). Gebruik geen andere zalf en laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken.

5. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond.

6. Draag geen pleisters of verband over de tatoeagewond.

7. Draag nooit strakke of vuile kleding op de tatoeagewond.

8. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.

9. Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

10. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Nazorginstructie voor piercingsDe genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiene is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercde plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook als zodanig behandeld worden. Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht worden genomen:

1. Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.

2. Was de omgeving van de wond twee maal daags met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de wond geheel genezen is.

3. Dep de omgeving van de wond na het wassen zoveel mogelijk droog met een handdoek of tissue.

4. Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.

5. Smeer geen zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de wond.

6. Draag geen pleister over de piercing, behalve kortdurend indien nodig tijdens sportactiviteiten.

7. Druppel geen wonddesinfectiemiddel zoals Sterilon of Betadine op de wond.

8. Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing etc) geen strakke of vuile kleding.

9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater ( chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een stoombad.

10. Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pus, kleurverandering,uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings


Een tong- of lippiercing ( of andere piercing in de mond ) verdient extra aandacht na eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact.

1. Poets geregeld de tanden ( de mond plaquevrij houden met bijv. een tandpasta op basis van een zoutoplossing ) en spoel zonodig met mondwater.

2. Vermijd kussen ( zoenen ) of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces.

Specifieke nazorginstructies voor genitale piercings


Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ca. een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water te drinken worden zeepresten sneller uitgeplast.

1. Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens sexuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom ( bijv. een condoom voor anale sex ) of een beflapje.

2. Bij voorkeur geen sexuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen.